Güneş Enerjili Tarımsal Sulama

Tarımsal ürünlere yetişmeleri için ihtiyaç duydukları suyu, yağış olmaması durumunda verilebilmesi için üretilen sistemler arasında olan güneş enerji sistemi, özellikle elektrik olmayan, jeneratör gücünün de yetersiz kaldığı bölgelerde ve elektrik faturasından tasarruf etmek isteyenlerce sıklıkla tercih edilmektedir. Güneş enerjili tarımsal sulamanın ne olduğu ve avantajlarına dair detaylar yazımızda:

Şebeke Olsa da Olmasa da Güneş Enerjili Sulama Yapılabilir mi?

Güneş enerjili tarımsal sulama, şebekenin hem olduğu hem de olmadığı bölgelerde yapılabilir.

Şebekenin (elektrik) olmadığı alanlarda kurulan sulama sistemleri, yer altı sularını yüzeye çıkarmada kullanılan dalgıç pompaların elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılar. Şebeke destekli sulama sistemleri ise özellikle son yıllarda, artan elektrik fiyatlarını azaltmak için tercih edilmeye başlanan, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek sulama yapılmasına, hatta kullanılmayan elektriğin şebekeye satılmasına imkân sunan sistemdir.

Güneş Enerjisiyle Tarımsal Sulama Nasıl Yapılır?

Güneş enerjili tarımsal sulama yapılması için gerekli elektrik üretimi, güneş panellerinde (solar paneller) gerçekleşir. Paneller, topladıkları güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek inverter’lara gönderir ve elektrik burada ihtiyaç duyulan değere (Volt/Watt) dönüştürülür. Buradan da 1 hp ila 150 hp aralığındaki pompalara ya da motorlara iletilerek sulamaya start verilir.

Güneş Enerjili Tarımsal Sulamanın Avantajları Nelerdir?

Güneş enerjisi sistemlerinin başlı başına ve tarımsal sulamanın güneş enerjisi sistemiyle üretilen elektrik kullanılarak yapılmasının çeşitli avantajları vardır.

Bunlardan ilki, elektrik üretmek için kullanılan kaynağın, güneşin, tükenmez oluşudur. Bu da sulamanın kesintisiz olarak devam edeceğine işaret eder.

İkincisi, kaynağı güneş olduğundan ve ek bir yakıta gerek duymadığından çevre kirliliği yaratmaz.

Üçüncüsü, sadece kurulum maliyeti vardır ve bu maliyet kısa süre içerisinde kendisini amorti eder. Üstelik bu maliyet, düzenli olarak ödenen elektrik faturalarının belirli süreli toplamıyla kıyaslandığında çok daha azdır.

Dördüncüsü, sistemin kurulduktan sonra, sadece temel bakımlar görerek uzun yıllar görevini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesidir (ortalama 20-25 yıl). Bu avantaj, çiftçinin ek ya da sürpriz masraflarla karşılaşmayacağı anlamını taşır.

Beşincisi, güneş enerjisinden yararlanarak salma, yağmurlama ve damlama sulamalar yapmak mümkündür. Sistem, mevcut her pompa ile uyumludur.